Need help? Feel free to call us +603 7960 8823
Want to meet us?

C-15-05, Dataran 3 TWO, No.2 Jalan 19/1, 46300 Petaling Jaya Selangor

Monday - Friday (9AM - 5:30PM)

Personal Data Protection Act 2010

English version | Bahasa Malaysia

S.K. BROTHERS GROUP OF COMPANIES

______________________________________________________________ 

Personal Data Notice pursuant to S. 7 of the Personal Data Protection Act, 2010

_______________________________________________________________

 

We, at SK Brothers Group of Companies are proud to finally see the coming into effect of the much anticipated Personal Data Protection Act, 2010 (“Act”) in Malaysia, following in the footsteps of other countries such as England, Australia, Singapore and India just to name a few. We always believe that your information is as important to you as it is keeping it private and protected. Hence, this Notice will serve to inform you of your rights with regards to your personal data that has been and/or will be collected and/or obtained and/or received and has been and/or will be processed by us whether in the past, at present or in future.

Your personal data and sensitive personal data collected and/or obtained has been and/or will be processed by SK Brothers Group of Companies, including but not limited to its subsidiary(ies), its related or associated company(ies), its joint venture partner(s), including all its shareholder(s), its director(s), its employee(s), its authorized agent(s), its contractor(s) and/or its permitted person(s) (“we”, “our”, “us” or “Company”). For clarification, SK Brothers Group of Companies referred to are:-

i.          S K Brothers Realty (M) Sdn. Bhd.;

ii.         S K Brothers Publications & Promotions (MM2H) Sdn Bhd                        

1.         Nature or Description of Personal Data Collected     

We collect and process various personal data about you for the purposes of providing advice, administration and management services, which are explained in more detail below. “Processing” is defined in the Act but could include obtaining, recording or holding information or data. “Personal data” is information which can identify you as a living individual or a body corporate, including where used in conjunction with other information and can include photographs or voice and/or video recording. Common examples of personal data which may be collected and used by us in our day to day business activities include:

  • name;
  • date of birth;
  • gender;
  • ethnicity;
  • marital status;
  • address (office or residential);
  • telephone number and other contact details (including email addresses);
  • job title; and
  • bank account and other financial details (only if necessary or required).

In some cases, depending upon the types of products, properties and services you require, the information collected and processed by us may also contain or include “sensitive personal data” for the purposes of the Act, which includes those personal data held by us as to:-  

  • your ethnicity or race;
  • your religious beliefs;
  • your financial standings and/or creditworthiness.

Any such information we receive fairly and lawfully relating to one of the above categories constitutes sensitive personal data. Examples of likely items which may contain sensitive personal data (although this is not an exhaustive list) may include the sale and purchase of property(ies) under the class of ‘Bumiputra’ lot(s) or Malay Reserve lands.

Please note that similarly with “personal data”, you have the freedom of choice as to whether you wish to provide us with sensitive personal data. In addition to your right to request that we stop processing your personal data and sensitive personal data at any time, you have an opportunity at the end of this Notice to choose not to provide sensitive personal data to us at all. You should, however, note that if you exercise this right, or subsequently request that we stop processing all or part of your personal data and/or sensitive personal data, this could impact upon our ability to provide you with certain types of products and services, and may ultimately result in us being unable to provide them to you at all.

2.         Purpose of Collecting and Processing Personal Data

Your personal data collected and/or obtained will be processed by us for the following purposes (the list below is not exhaustive and may from time to time be subject to change by us):

  • the delivery of notices, services or products to you;
  • to enable you to enter into the necessary agreement(s) and/or contract(s) to purchase product(s) and/or property(ies) from us (for real estate customers only);
  • user or customer relationship management procedures;
  • those purposes specifically provided for in any particular service or product offered by us including direct marketing;
  • credit assessments and other background checks of users as we may determine to be necessary or appropriate;
  • our internal record keeping;
  • collection of outstanding payments from clients and/or customers;
  • prevention of crime including but not limited to fraud, money-laundering, bribery;
  • meeting any legal or regulatory requirements relating to our provision of services and products and to make disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular, code applicable to us or any of our member companies;
  • vacant possession, keys handover, property/estate management, customer care and/or defect rectification works;
  • conducting marketing and client profiling activities in connection with our services and related products;
  • for research, benchmarking, and statistical analysis purposes;
  • to enable us and/or our selected authorised third parties to send you information by e-mail, telecommunication (telephone calls and text messages) or via social media concerning related and unrelated products and services offered by us and our business partners which may include but is not limited to the abovementioned purposes which we consider will or may interest you.

(the aforesaid are collectively referred to herein as “Purpose“)

3.         Source from which Personal Data is collected

From time to time, we may retrieve, collect or obtain your personal data from various sources including but not limited to:-

  • Booking forms (hardcopy or via online), registration forms, application forms (hardcopy or via online)  and/or inquiry form(s) which you have submitted to us;
  • Agreement(s) which you have signed;
  • From your registration of your interest or subscription for information on our products and/or service(s) or to our publications (for example newsletters and brochures including our website);
  • From your participation in any of our surveys or promotional offers;
  • From your response or feedback to any marketing materials we send out (for e.g. via our websites or in hardcopy);
  • By commencing a business relationship with us (applicable to joint venture or business partner(s) or third party vendors); and/or
  • When you visited our offices or roadshow(s) /property(ies) expo(s) and event(s); and/or
  • By voluntarily distributing your business or name cards, business proposal or any other materials relating to your identity and business directory(ies) or listing(s) that you have subscribed in sharing your information and so forth.   

4.         Disclosure to Class of Third Parties

Your personal data and/or sensitive personal data collected and processed by us generally will be kept private and confidential. However, you hereby agree to give us your consent and authorization to disclose your personal data and/or sensitive personal data, as the case may be, to the following third parties:-

  • Our associated and/or related company(ies) and/or subsidiary(ies), at present or future establishment;
  • Our shareholder(s), director(s), employees, authorized agent(s) and/or any other permitted person(s);
  • Our appointed business partner(s) which includes online business affiliates, retailers, distributors, vendors;
  • Our auditors, accountants, Valuers, business consultants, lawyers, bankers, contractors, Interior Designer firm(s) or other professional advisers and/or consultants which we deem necessary and appropriate;
  • Our third party property management(s) or agent(s) or advertising, promotional and marketing companies, enterprises and/or partnerships or entities;
  • Any other person(s), body(ies) and/or authority(ies) to whom we are required under law including government agencies (whether federal or state), statutory authorities and industry regulators.

5.         Consequences of failure to provide Personal Data or Accurate Personal Data        

It is obligatory for you to provide all the categories of personal data which we request from you. Any failure to provide us with your personal data or accurate personal data and your consent to the same, will in all likelihood:-

  • result in us being unable to carry out the Purpose for which it was intended for as spelt out at Clause 2 above;
  • hinder or hamper our opportunity to reach out to your targeted audience or business prospects, present or future;
  •  result in us being unable to provide you (i.e. customers/prospective customers) with the information, notices, services and/or products requested;
  •  affect the ability of the parties to enter into the necessary Sales and Purchase Agreement in relation to the sale of property; and /or
  •  result in us becoming unable us and/or our selected authorised third parties to send you information by e-mail, telecommunication means (telephone calls and text messages) or via social media concerning related and unrelated products and services offered by us and our affiliated business partners which we consider will or may interest you. 

6.         Safeguards

To comfort any concerns you may have, we assure you that we shall keep and process your personal data and/or sensitive personal data in a secure manner. We will take all reasonable steps to ensure that such information is kept confidential. We do not and will not sell, rent or trade your personal data or sensitive personal data. Where practicable, we will endeavour to implement the legally mandated and/or appropriate administrative and security safeguards and procedures in accordance with the applicable laws and regulations in order to prevent the unauthorised or unlawful processing of your personal data and/or sensitive personal data and/or the accidental loss or destruction of, or damage to, your personal data and/or sensitive personal data.

7.         Data Transfer &Sharing

In addition, you will appreciate that the nature of our business, products and services are such that it may be necessary, where we deem it appropriate, for the purposes of data storage or processing or providing any service or product on our behalf to you, to transfer your personal data and/or sensitive personal data to our affiliates and/ or associated companies and/or third party service or product providers within or outside the country in which we are established, under conditions of confidentiality and similar levels of safeguards.

8.         Your Rights

8.1        Right of Access to Your Personal Data

            Subject always to payment of the prescribed fees, where applicable, you at all times have the right to request for access to and/or correct your personal data and/or limit the processing thereof on the following grounds:-

  • To ascertain whether your personal data and/or sensitive personal data is being process by us for or on your behalf;
  • To ascertain the particulars of the personal data and/or sensitive personal data which is being processed by us;
  • To request from us a copy of your personal data and/or sensitive personal data which is or has been processed by us;
  • Request that we specify or explain our policies and procedures in relation to personal data and the categories of personal data processed by us.

8.2        Right to Limit Processing or Withdrawal of Personal Data

In furtherance to Clause 8.1 above, you at all times have the right to request to limit and/or withdraw the processing of your personal data and/or sensitive personal data by:-

  •  Requesting that your personal data and/or sensitive personal data is retained by us only as long as necessary for the fulfilment of the purposes for which it was collected; or
  • Requesting that we withdraw, in full or in part, your consent given previously, in each case subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and a reasonable time period.

 

9.         Contact Person(s)

9.1        Should you wish to write to us for any one (1) or more of the requests as mentioned in Clause 8 above, kindly direct such written request(s) to:-         

Name                :           Belle Dhanoa

Department        :           Administration and Compliance Department

Contact No.       :           +603 – 7960 8823    

9.2        Alternatively, for any inquiries on this matter, you can either write in or contact us at the address and phone number(s) listed below:

Department        :           Administration & Compliance Executive

Address             :           C-15-05 Dataran 3 Two, No. 2 Jalan 19/1

46300 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan

Malaysia

Telephone No.    :           +603 – 7960 8823

Fax No.                         :           +603 – 7960 5511

Email                :           enquiry@skbrothers.com  


KUMPULAN SYARIKAT S.K. BROTHERS

______________________________________________________________

Notis Data Peribadi menurut Akta Perlindungan Data Peribadi, 2010

_______________________________________________________________

Kami di Kumpulan Syarikat SK Brothers berasa amat bangga untuk melihat permulaan penguatkuasaan Akta Perlindungan Data Peribadi, 2010 (“Akta” tersebut) di Malaysia yang telah sekain lama dialu-alukan, mengikuti jejak langkah Negara-negara lain seperti England, Australia, Singapura dan India, untuk menamakan sebilangan Negara-negara tersebut. Kami sentiasa berpegang kepada kepercayaan kami bahawa segala informasi atau maklumat mengenai anda adalah sepenting mengekalkannya peribadi dan dilindungi. Oleh yang demikian, Notis ini bertujuan untuk memaklumkan kepada anda mengenai hak-hak anda berkaitan dengan data peribadi anda yang telah dan/atau yang akan dikumpul dan/atau diperolehi dan/atau diterima dan yang telah dan/atau akan diproses oleh kami samada di masa yang lepas, pada masa ini dan/atau di masa hadapan.    

Data peribadi dan data peribadi sensitif kamu yang telah dikumpul dan/atau diperolehi dan yang telah dan/atau yang akan diproses oleh Kumpulan Syarikat SK Brothers, termasuk tetapi tidak terhad kepada anak-anak syarikatnya, syarikat-syarikat bersekutunya atau syarikat-syarikat berkaitan dengannya, rakan-rakan kongsi usaha samanya, termasuk semua pemegang-pemegang sahamnya, pengarah-pengarahnya, pekerja-pekerjanya, agen-agennya yang sah yang telah diberi kuasa, kontraktor-kontraktornya dan/atau orang-orang yang dibenarkan olehnya (“kita”, “kami” atau “Syarikat”). Untuk penjelasan, Kumpulan Syarikat SK Brothers adalah merujuk kepada:-  

i.          S K Brothers Realty (M) Sdn. Bhd.; dan

ii.         S K Brothers Publications & Promotions (MM2H) Sdn. Bhd.

                                               

1.         Sifat atau Butir-Butiran Data Peribadi yang Dikumpul       

Kami mengumpul dan memproses pelbagai data peribadi mengenai anda bagi tujuan-tujuan untuk memberikan nasihat,membekalkan perkhidmatan-perkhidmatan pentadbiran dan pengurusan, yang mana akan dibentangkan dengan lebih terperinci lagi di bawah. “Pemprosesan” adalah ditafsirkan di dalam Akta tersebut tetapi juga boleh merangkumi mendapatkan, merekodkan atau memegang informasi atau data. “Data Peribadi” adalah ditafsirkan sebagai apa-apa maklumat yang dapat mengenal pasti anda sebagai seorang individu yang masih hidup atau sebuah badan korporat, termasuk di mana data peribadi tersebut digunakan bersama-sama dengan maklumat-maklumat yang lain dan boleh merangkumi gambar-gambar foto atau rakaman-rakaman suara dan/atau video. Contoh-contoh secara amnya data-data peribadi yang mungkin akan dikumpul dan digunakan oleh kami dalam kegiatan-kegiatan perniagaan harian kami adalah termasuk:-

  • nama;
  • tarikh lahir;
  • jantina;
  • jenis etnik;
  • status perkahwinan;
  • alamat (pejabat atau kediaman);
  • nombor telefon dan butir-butiran untuk tujuan hubungan (termasuk alamat-alamat emel);
  • jawatan; dan
  • akaun-akaun bank dan butir-butiran kewangan yang lain (hanya sekiranya diperlukan sahaja). 

Dalam sesetengah kes-kes, bergantung kepada jenis-jenis produk-produk, hartanah-hartanah dan perkhidmatan-perkhidmatan yang anda perlukan, maklumat-maklumat yang dikumpul dan diproses oleh kami boleh juga mengandungi atau merangkumi “data peribadi sensitif” bagi tujuan-tujuan di bawah Akta tersebut, yang mana data-data perbadi tersebut yang disimpan oleh kami yang berkaitan dengan:-

  • jenis etnik atau bangsa anda;
  • kepercayaan agama anda;dan
  • kedudukan kewangan dan/atau kepercayaan kredit anda.

Apa-apa maklumat yang kami terima secara sah dan wajar yang berkait dengan kategori-kategori di atas ini merupakan data perbadi sensitif. Contoh jenis-jenis item yang boleh mengandungi data peribadi sensitif (walau pun ini bukannya suatu senarai yang langkap) boleh merrangkumi penjualan dan pembelian hartanah-hartanah di bawah kelas lot-lot Bumiputra atau tanah-tanah Rizab Melayu.

Sila dimaklumkan bahawa sama seperti “data peribadi”, anda mempunyai kebebasan untuk memilih samada anda ingin memberikan kepada kami data peribadi sensitif atau tidak. Sebagai tambahan kepada hak anda untuk memohon agar kami berhenti memproses data peribadi dan data peribadi sensitif kamu pada bila-bila masa, kamu mempunyai peluang di pengakhiran Notis ini untuk memilih samada untuk tidak membekalkan langusng kepada kami data peribadi sensitif anda. Namun begitu, sila ambil perhatian bahawa sekiranya anda melaksanakan hak tersebut, atau memohon kemudiannya agar kami berhenti memproses kesemua atau sebahagian dari data peribadai anda dan/atau data peribadi sensitif anda, ianya boleh menghindar keupayaan kami untuk memberikan kepad anda jenis-jenis produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan yang tertentu dan kesan akhirnya boleh menyebabkan kami tidak dapat memberikan produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan tersebut kepada anda langsung.

2.         Tujuan atau Maksud Data Peribadi Dikumpul dan Diproses

Data peribadi anda yang dikumpul dan/atau diperolehi akan diproses oleh kami bagi tujuan-tujuan dan/atau maksud-maksud seperti berikut (senarai di bawah ini bukannya senarai yang terhad dan dari semasa ke semasa boleh dipinda oleh kami):-

  • untuk tujuan penghantaran notis-notis, perkhidmatan-perkhidmatan atau produk-produk kepada anda;
  • untuk membolehkan anda memasukki perjanjian-perjanjian yang diperlukan dan/atau kontrak-kontrak untuk membeli produk-produk dan/atau hartanah-hartanah dari kami (untuk pelanggan-pelanggan jual beli hartanah sahaja);
  • prosedur-prosedur pengurusan pengguna atau hubungan pelanggan;
  • untuk maksud-maksud yang dibentangkan secara khususnya di dalam mana-mana perkhidmatan atau produk yang ditawarkan oleh kami termasuk pemasaran langsung;
  • penilaian kredit dan pemeriksaan latar belakang yang lain ke atas pengguna seperti yang akan kami tentukan perlu atau wajar;
  • untuk simpanan bagi rekod dalaman kami;
  • bagi tujuan pemungutan bayaran-bayaran yang tertunggak dari pelanggan-pelanggan;
  • untuk pencegahan kegiatan-kegiatan jenayah termasuk tetapi tidak terhad kepada penipuan, pengubahan wang haram, rasuah;
  • bagi tujuan pematuhan kepada mana-mana keperluan di bawah undang-undang atau peraturan-peraturan sediada berkaitan dengan peruntukkan perkhidmatan-perkhidmatan dan produk-produk kami dan untuk membuat penzahiran menurut mana-mana undang-undang, peraturan-peraturan, arahan-arahan, perintah-perintah Mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan-garis panduan, pekeliling-pekeliling, tata-tata yang terpakai bersesuaian dengan kami atau mana-mana ahli-ahli syarikat-syarikat kami;
  • bagi tujuan milikan kosong, penyerahan kunci-kunci, pengurusan hartanah-hartanah/estet-estet, perkhidmatan pelanggan-pelanggan dan/atau kerja-kerja pemulihan kecacatan;
  • untuk menjalankan pemasaran dan akitvit-aktiviti mengklasifikan pelanggan-pelanggan yang berkait dengan perkhidmatan-perkhidmatan dan produk-produk kami yang berkenaan;
  • untuk tujuan penyelidikan, penanda aras dan melakukan analisis-analisis statistik;
  • untuk membolehkan kami dan/atau pihak-pihak ketiga pilihan kami untuk menghantar kepada anda maklumat-maklumat melalui emel, telekomunikasi (melalui panggilan-panggilan telefon dan mesej-mesej teks) atau melalui media sosial yang berkaitan dengan dan juga yang tidak berkaitan dengan produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami dan rakan-rakan perniagaan kami yang boleh termasuk tetapi tidak terhad kepada maksud-maksud seperti yang dinyatakan di atas yang mana kami berpendapat akan dan boleh menarik minat anda.

(maksud-maksud yang dinyatakan di atas ini adalah dirujuk secara kolektifnya sebagai “Maksud“)

3.         Sumber dari mana Data Peribadi dikumpul

Dari semasa ke semasa, kami akan memperolehi, mengumpul atau menerima data peribadi anda dari pelbagai sumber yang mana adalah termasuk tetapi tidak terhad kepada:-

  • daripada borang-borang tempahan (salinan keras atau secara online), borang-borang pendaftaran, borang-borang permohonan (salinan keras atau secara online) dan/atau borang-borang pertanyaan yang mana telah anda kemukakan kepada kami;
  • daripada Perjanjian-perjanjian yang mana telah anda tandantangani;
  • apabila andan mendaftarkan minat anda atau apabila anda melanggani untuk maklumat-maklumat mengenai produk-produk dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan kami atau pun melanggani untuk penerbitan-penerbitan kami (contohnya surat-surat berita dan risalah-risalah kami termasuklah laman web kami);
  • Daripada penyertaan anda di dalam mana-mana kajian-kajian atau tawaran-tawaran promosi kami;
  • Daripada balasan atau maklumbalas anda terhadap mana-mana bahan-bahan pemasaran yang dihantar oleh kami (contohnya seperti melalui laman web kami atau secara salinan keras);
  • Dengan memulakan hubungan perniagaan bersama kami (hanya terpakai untuk rakan-rakan usaha sama atau perniagaan kami atau pun vendor-vendor pihak ketiga kami); dan/atau
  • Daripada kad-kad perniagaan atau kad-kad nama yang anda edarkan dengan rela hati, cadangan-cadangan perniagaan atau bahan-bahan lain yang berkait dengan identiti anda dan direktori-direktori atau senarai-senarai perniagaan anda yang mana anda telah langgani dalam berkongsi maklumat anda dan sebagainya. 

4.         Penzahiran kepada Golongan Pihak Ketiga

Data peribadi dan/atau data peribadi sensitif anda yang dikumpul dan diproses oleh kami secara amnya akan disimpan secara sulit dan persendirian. Walaubagaimana pun, anda dengan ini bersetuju untuk memberikan keizinan dan/atau kebenaran kepada kami untuk mezahirkan data peribadi dan/atau data peribadi sensitif anda, mengikut kepada keadaan, kepada pihak-pihak ketiga seperti berikut:-

  • Syarikat-syarikat bersekutu dan/atau yang berkaitan dengan kami dan/atau anak-anak syarikat kami, pada masa kini atau yang ditubuhkan di masa hadapan;
  • Pemegang-pemegang saham kami, pengarah-pengarah kami, pekerja-pekerja kami, agen-agen sah kami yang telah diberikan kebenaran dan/atau mana-mana orang yang kami benarkan;
  • Rakan-rakan perniagaan yang dilantik oleh kami yang mana adalah termasuk rakan-rakan perniagaan secara online, penjual-penjual, pembekal-pembekal, vendor-vendor kami;
  • Juruaudit-juruaudit, akauntan-akauntan, jurunilai-jurunilai, perunding-perunding perniagaan, peguam-peguam, pegawai-pegawai bank, kontraktor-kontraktor, firma-firma Interior Designer atau Perancang Dalaman atau penasihat-penasihat professional yang selainnya dan/atau perunding-perunding yang kami anggap perlu dan bersesuaian;
  • Syarikat-syarikat atau ejen-ejen hartanah pihak ketiga kami yang menguruskan hartanah-hartanah atau syarikat-syarikat, perusahaan-perusahaan dan/atau rakan-rakan kongsi atau entiti-entiti pihak ketiga kami yang membuat pengiklanan, promosi dan pemasaran;
  • Orang-orang, badan-badan dan/atau pihak-pihak berkuasa yang lain yang mana adalah perlu di bawah undang-undang untuk kami memberi penzahiran termasuk agensi-agensi kerajaan (samada di tahap persekutuan atau negeri), badan-badan berkanun dan pengawal selia-pengawal selia industry yang berkenaan.

 

5.         Akibat kegagalan untuk memberikan Data Peribadi atau Data Peribadi yang tepat

Ianya adalah wajib bagi anda untuk membekalkan semua kategori-kategori data peribadi anda seperti yang diminta oleh kami. Sebarang kegagalan untuk membekalkan kepada kami dengan data peribadi atau data peribadi anda dengan tepat dan sebarang kegagalan untuk memberikan keizinan atau kebenaran kepada kami untuk mengumpul data peribadi anda, berkemungkinan akan:- 

  • Mengakibatkan kami tidak dapat melaksanakan Maksud tersebut yang mana adalah sepatutnya bertujuan untuk maksud tersebut seperti yang dinyatakan di Klausa 2 di atas;
  • menghalang atau menjejaskan peluang kami untuk menjangkau kepada pelanggan-pelanggan sasaran anda atau prospek-prospek perniagaan anda, samada di masa kini atau masa hadapan;
  • mengakibatkan kami tidak dapat membekalkan kepada anda (iaitu pelanggan-pelanggan kami / pelanggan-pelanggan prospektif kami) dengan maklumat-maklumat, notis-notis, perkhidmatan-perkhidmatan dan/atau produk-produk kami seperti yang anda pohon;
  • menjejaskan keupayaan pihak-pihak untuk memasukki Perjanjian-perjanjian Jual Beli yang diperlukan berkenaan dengan penjualan sesuatu hartanah tersebut; dan/atau
  • menyebabkan kami dan/atau pihak-pihak ketiga kami yang dipilih dan telah diberi kebenaran untuk menghantar kepada anda maklumat-maklumat mengenai produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami yang berkaitan dan yang tidak berkaitan yang ditawarkan oleh kami dan rakan-rakan kongsi perniagaan bersekutu kami yang mana kami anggap akan atau boleh menarik minat anda, sebaliknya tidak akan dapat berbuat sedemikian.

 

6.         Perlindungan

Demi memberikan keselesaan kepada sebarang kerisauan anda, kami menjamin bahawa kami akan menyimpan dan memproses data peribadi dan/atau data peribadi sensitif anda dalam cara yang selamat. Kami akan mengambil semua langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa maklumat-maklumat tersebut yang disimpan adalah sulit. Kami tidak dan tidak akan menjual, menyewa atau berdagang dengan data peribadi atau data peribadi sensitif anda. Di mana dapat dilaksanakan, kami akan berusaha untuk mengimplementasikan langkah-langkah dan prosedur-prosedur pentadbiran dan perlindungan seperti yang dimandatkan di bawah undang-undang dan yang sewajarnya mengikut undang-undang dan peraturan-peraturan sediada agar dapat menghindari data peribadi dan/atau data peribadi sensitif anda dari diproses tanpa kebenaran dan/atau secara tidak sah dan/atau dari kehilangan yang tidak disengajakan atau kemusnahan atau kerosakkan berlaku terhadap data peribadi dan/atau data peribadi sensitif anda.

 

7.         Pemindahan & Berkongsi Data

Sebagai tambahan, seperti yang anda sedia maklum, sifat perniagaan, produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami memerlukan kami, sekiranya perlu, apabila kami anggap ianya sesuai, untuk memindah data peribadi dan/atau data peribadi sensitif anda kepada syarikat-syarikat bersekutu dan/atau pihak-pihak ketiga kami yang membekalkan perkhidmatan atau produk kami samada di dalam atau pun di luar Negara di mana kami ditubuhkan, bagi tujuan menyimpan atau memproses data atau untuk membekalkan apa-apa perkhidmatan atau produk bagi pihak kami kepada anda,di mana pemindahan tersebut akan dilakukan di bawah syarat-syarat kerahsiaan dan menuruti langkah-langkah perlindungan yang sama seperti dinyatakan sebelum ini.  

 

8.         Hak-hak Anda

8.1        Hak untuk Meminta Akses kepada Data Peribadi Anda

            Anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada dan/atau untuk membuat pembetulan kepada data peribadi anda dan/atau untuk menghadkan pemprosesan data peribadi tersebut pada setiap masa dan tertakluk kepada bayaran yuran yang ditetapkan,berdasarkan kepada alasan-alasan seperti berikut:-

  • Untuk menentukan samada data peribadi dan/atau data peribadi sensitif anda sedang diproses oleh kami untuk atau bagi pihak anda;
  • Untuk menentukan butir-butiran data peribadi dan/atau data peribadi sensitif anda yang sedang diproses oleh kami;
  • Untuk meminta dari kami sesalinan data peribadi dan/atau data peribadi sensitif anda yang telah atau sedang diproses oleh kami;
  • Meminta supaya kami nyatakan atau memberi penerangan mengenai polisi-polisi dan prosedur-prosedur kami berkenaan dengan Data Peribadi dan kategori-kategori Data Peribadi yang diproses oleh kami. 

 

8.2        Hak untuk Mengehadkan atau Menarik balik Pemprosesan Data Peribadi

Selanjutnya dari Klausa 8.1 di atas, anda mempunyai hak pada setiap masa untuk meminta kami mengehadkan dan/atau menarik balik pemprosesan data peribadi dan/atau data peribadi sensitif anda melalui cara-cara berikut:-

  • Meminta supaya data peribadi dan/atau data peribadi sensitif anda yang berada dalam jagaan kami disimpan hanya untuk selama yang perlu bagi tujuan memenuhi maksud-maksud yang tujuannya pertama sekali dikumpulkan itu; atau
  • Meminta supaya kami menarik balik kebenaran yang diberikan oleh anda sebelum ini kepada kami, samada secara keseluruhannya atau hanya sebahagiannya, dalam setiap hal tetapi tertakluk kepada apa-apa sekatan undang-undang yang sediada, syarat-syarat perjanjian dan tempoh masa yang munasabah.

9.         Orang-orang untuk Dihubungi

9.1        Sekiranya anda berhasrat untuk menulis kepada kami untuk mana-mana satu (1) permintaan seperti yang dinyatakan di Klausa 8 di atas atau selebihnya, sila ajukan permintaan-permintaan tersebut secara bertulis kepada:-

 

Nama                            :           Belle Dhanoa

Jabatan/Bahagian           :           Administration and Compliance Department

No. Telefon                    :           +603 7960 8823

    

9.2        Secara alternatifnya, berhubung dengan sebarang pertanyaan mengenai perkara ini, anda boleh samada menulis kepada kami atau berhubung dengan kami di alamat dan nombor telefon seperti yang tertera di bawah ini:-

           

Jabatan/Bahagian           :           Administration & Compliance Executive

Alamat                          :           C-15-05 Dataran 3 Two, No. 2 Jalan 19/1

46300 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan

Malaysia

No. Telefon                    :           +603 – 7960 8823

No. Faks                                   :           +603 – 7960 5511

Emel                             :           enquiry@skbrothers.com